top of page

Wat hang je boven de bank?

Bijgewerkt op: 27 dec. 2021

En hoe bepaal je de juiste maat?

Het is dè perfecte plek om een schilderij op te hangen: boven de bank. Maar hoe komt jouw kunstwerk het beste tot zijn recht? Kies je voor een staand of liggend werk boven de bank? En hoe bepaal je het juiste formaat? Een schilderij boven de bank kan echt het verschil maken om een woonkamer op een mooie manier te verbinden. Ik wil je hierbij graag helpen.


Schilderij boven bank met abstracte bloemen
Celadon bij @schiehuisje (135x95cm)

TIP 1. Ga voor groot.

Een bank is (vaak) groot en vraagt om groot gebaar. Hiervoor is de ‘Large Interior Art’ van Ceder Art een perfecte keuze.


Staand schilderij

Vaak wordt er bij een werk voor boven de bank aan een liggend werk gedacht. In het voorbeeld hieronder is het een goede optie om voor een staand werk te kiezen. Het staande werk geeft hier een goede invulling van het stuk muur boven de bank. Het liggende werk is even groot als het staande werk, maar oogt in dit voorbeeld zowel in de hoogte van de muur als in de breedte, te klein. Een liggend werk op een grote muur/bank zou groter mogen zijn (zie de stippellijnen: formaat 180x125cm). Of je kan werken met een kleurvlak achter het schilderij om het optisch meer in balans te brengen. De stippellijnen kunnen dan je kleurvlak zijn. Je kan ervoor kiezen het schilderij in het midden van het vlak te plaatsen, of iets versprongen geeft ook een fijne compositie.


maatbepaling voor schilderij boven de bank
Schematische weergave op schaal voor maatbepaling van Celadon (135x95 cm)
Visualisatie maat schilderij boven bank
Een liggend werk in dezelfde maat (135x95 cm) oogt kleiner op deze grote muur

 

Stap 1. Teken op Schaal

Door eerst op schaal te bekijken, krijg je een goed gevoel van verhouding.

(Liever meteen visueel zien? Ga dan naar Stap 2)


1. Teken je muur op schaal. (Zelf doe ik dit digitaal maar kan ook zeker op papier)

2. Teken de bank (een rechthoek) op schaal

3. Teken evt extra onderdelen van de muur (gordijnen, lamp, lichtknop).

4. Knip uit (gekleurd) papier een paar mogelijke maten en ga kijken wat een staand/liggend werk doet in verhouding tot muur en bank

 


Liggend schilderij

Voor een liggend werk kun je qua formaat 2/3e van je bankmaat aanhouden. Hier in het voorbeeld is de bank 285 cm breed. Een schilderij-maat van 150x105 cm komt hier mooi tot zijn recht. Zorg ervoor dat de bank altijd voldoende uitsteekt t.o.v. het schilderij. Het is vaak mooier om het schilderij in hoogte iets meer richting de bank te plaatsen, dan dat deze precies in het midden hangt. (De ruimte tussen bank en schilderij is dus wat kleiner, dan de ruimte tussen schilderij en plafond). Dat zorgt optisch voor meer verbinding met de bank.


Hier zie je 2 voorbeelden met exact zelfde maat Gaya (150x105 cm)

Afb. 1: De groene muur in het voorbeeld hieronder is 360 x 270 cm. De bank is 285 cm breed. Zie je het effect van een muurkleur? Op deze muur zit de muurkleur Green Smoke (Farrow&Ball). Een kleur op de muur zorgt voor een mooi geheel. Is het je ooit opgevallen dat grote musea heel vaak werken met muurkleuren die de werken nog beter laten uitkomen?


Afb. 2: Kortere muur en kleinere bank. Hier te groot in verhouding. (Deze muur is 260 x 305 cm. De bank is 176 cm). Bij afbeelding 2 adviseer ik een kleinere maat: 135x95 cm.


 

Stap 2. Test je gekozen formaat met een vuilniszak op de muur

Het klinkt misschien niet zo fancy, maar een vuilniszak is statisch en blijkt plakken op je muur. Zo heb je geen tape nodig of andere attributen en krijg je geen beschadigingen op je muur. Omdat de juiste maat een belangrijke stap is voor je schilderij boven de bank, raad ik je aan om dit nog even te testen.


 


TIP 2.

Een wandplank kan een mooie basislijn zijn voor kleinere werken boven de bank.


wandplank met kunst
De wandplank is hier 170 cm en Fine Art Print 'Gaya' (50x70cm)

Je kunt dit stylen met bijv. persoonlijke foto’s. Voor het ophangen van de wandplank raad ik je aan de hoogte te bepalen met je grootste werk erop. Om mooi uit te komen boven de bank mag deze plank ook optisch een verbinding houden met de bank. Zoek een plank die niet te breed is om geen ‘afdak’ gevoel te krijgen. Een opstaande rand raad ik ook aan. Zelf heb ik deze wandplank in de gang hangen en is een goed voorbeeld van een fijne wandplank.Fine Art Print 'Gaya'. Modern Abstracte kunst
Fine Art Print 'Gaya' in eikenhouten wissellijst (50x70cm)

Gallery wall

Een combinatie van verschillende werken of een gallery wall is ook een optie. Dit is vaak net wat lastiger omdat er verschillende elementen zijn die precies moeten kloppen. Ik zal hier in een apart blog op terug komen.Overzicht verschillende maten schilderij op muur

De muur is in dit voorbeeld 420x305 cm. De bank 336 cm breed.

TAGS: Wat hang je boven de bank | Kunst boven de bank | Schilderij boven de bank | Schilderij woonkamer | Groot formaat schilderij | Interieur kunst | Interior Art | Maten schilderijen | Tips schilderij aan de muur | Tips boven de bank | Wallart 2022 | Interieurtrends 2022 | Modern abstract schilderij | Wisselbare kunst | Werk aan de muur | Muurdecoratie tips | Wanddecoratie | Hoge kwaliteit art prints |

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page