top of page

Hear the Painting. See the music.


Op 12 april 2022 kreeg ik voor het eerst een journalist op bezoek. Cobine van der Louw kwam langs voor een interview voor BN de Stem. Het artikel werd tevens gepubliceerd in het Brabants Dagblad op 22-04-2022. Een hele leuke ervaring! Cobine kreeg als allereerste een voorproefje en mocht meekijken tijdens het maakproces en luisteren naar de eerste schilderijen voor het Music Meets Art Programma. Hieronder lees het je krantenartikel.

 


Eerste expositie van Dongense kunstenares Martine Mathijsen

Luisteren naar schilderijen op het Oranjeparkfestival

DONGEN - Hoe een schilderij eruit ziet als het is gemaakt op Afro-Amerikaanse jazzmuziek uit 1920? Dat is aanstaande Koningsdag met eigen ogen te bekijken.

Cobine van der Louw 21-04-22​

De zang van het Japanse roodborstje in combinatie met de rustige muziektonen klinkt door de koptelefoon. Op de keukentafel staat een klein schilderij waarop zachte penseelstreken bij elkaar een geheel vormen. Alles in pasteltinten. Het is alsof je de muziek ziet "Het abstracte beeld sluit aan op de rustige muziek. Iedere muziekstijl en zelfs ieder nummer heeft een andere invloed op mijn manier van schilderen”, legt kunstenares Martine Mathijsen (35) uit Dongen uit.

Hoe minder ik denk, hoe beter het gaat

Martine Mathijsen, Kunstenares

Kwast oppakken

Twee jaar geleden bezocht de grafische ontwerpster de expositie ‘De heks van Dongen’ in het Stedelijk Museum Breda. ,,Dit was net voor de eerste coronagolf. De werken inspireerden mij om zelf ook weer eens de kwast op te pakken. Gezien de lockdown kreeg ik daar nu ook letterlijk de rust en tijd voor.”

Mathijsen merkte al snel dat ze met haar koptelefoon op niet alleen beter schildert, maar ook dat ze het gevoel van de muziek in het schilderij overbrengt. ,,Hoe minder ik denk, hoe beter het gaat.”

Silent disco

Weer creatief bezig zijn beviel haar zo goed dat ze besloot om haar baan op te zeggen en haar eigen bedrijf, Ceder Art, op te richten. De naam is gebaseerd op de grote cederboom naast de Bevrijdingskapel dicht bij haar huis. ,,Dit is mijn favoriete plek en daarom onderteken ik mijn werken ook met het woord ‘ceder’ en niet met mijn naam. Ik vind dat mijn naam en wie ik ben er niet toe doet. De schilderijen spreken voor zich.” Zo ook het grote schilderij met daarop een de afbeelding van een grote baai met vissersbootje. Een vakantiebestemming met een ondergaande zon. ,,Een stelletje vroeg of ik hun favoriete nummer, Follow the sun, wilde schilderen in combinatie met hun gevoel bij hun reis door Thailand. Dit werk is onder meer te zijn op mijn eerste expositie.”

Tijdens het Oranjeparkfestival, op woensdag 27 april, is haar werk te zien én te horen in de Bevrijdingskapel in Dongen. Mathijsen: ,,Het lijkt op het concept van de silent disco. Toeschouwers krijgen een koptelefoon op en horen per schilderij de muziek die ik heb gebruikt bij het maken ervan.”

Zeldzame platen

Voor deze tentoonstelling heeft ze drie totaal verschillende muziekstijlen gebruikt. Een werk is nog niet helemaal af, maar is duidelijk donkerder en drukker om te zien. ,,Deze ben ik aan het schilderen op de muziek van dj Blue Flamingo. Hij maakt een compilatie van zeldzame Afrikaanse 78 toeren platen en congo jazz. De snelheid en intensiteit hiervan zie je terug op het doek.”

Leuk detail: Dj Blue Flamingo komt ook naar het Oranjeparkfestival. Mathijsen: ,,Ik ben benieuwd wat hij van mijn werk vindt. Hij weet namelijk nog niet dat een van mijn schilderijen zijn muziek laat zien.”

Het Oranjeparkfestival vindt plaats op woensdag 27 april in en rondom park Vredeoord in Dongen.

Comments


bottom of page